Top Crop deelnemen header

Deelnemen

TopCrop telt meer dan 7.000 deelnemers. Wilt u er daar ook één van zijn? Dan vindt u op deze pagina de benodigde informatie.

Wilt u deelnemen aan TopCrop? Dan kunt u zich wenden tot een van de drie erkende certificerende instellingen (CI's). Deze CI’s zijn bevoegd om de onafhankelijke controles uit te voeren, waarmee zij erop toezien dat deelnemers aan TopCrop de maatregelen treffen die het certificeringsschema voorschrijft.

Van VVC naar TopCrop

Beschikt u nog over een voedselveiligheidscertificaat (VVC)? Dit is een voorloper van TopCrop. TopCrop vindt zijn oorsprong in 1999. Na enkele buitenlandse voedsel- en voederschandalen ging de Nederlandse akkerbouw met een driejarig project, genaamd Kwaliteitsproject Akkerbouw (KPA), experimenteren met onafhankelijke bedrijfscertificering. Dit project liep in 2002 af. 

Met meer dan 1.200 deelnemende akkerbouwbedrijven werd de certificering in de verschillende gewasketens voortgezet met zogenoemde VVC’s. Omdat op de meeste akkerbouwbedrijven meerdere gewassen worden geteeld, ontstond in 2005 het bedrijfscertificaat Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK) door het samenvoegen van de VVC’s. Sindsdien konden telers kiezen voor één of meer VVC’s of VVAK met één of meer gewasmodules.

Door de jaren heen zijn steeds meer afnemers gebruik gaan maken van hun module in VVAK. Momenteel zijn er alleen nog VVC’s voor suikerbieten en consumptieaardappelen (voor de verwerkende industrie). Telers die nog gebruik maken van deze VVC’s kunnen deze via hun CI laten omzetten in TopCrop. Want hoewel het VVAK een nationaal certificeringsschema is, bleek afgelopen jaren dat er behoefte is aan verdere professionalisering en informatie voor (buitenlandse) klanten. Dit heeft geleid tot het vernieuwde schema TopCrop.

Opslag op nota

Om de kosten van het beheer van TopCrop te financieren, brengen de CI’s jaarlijks een klein bedrag per gewasmodule of gewascertificaat in rekening. In 2024 is dat € 3,00. De CI’s maken dit bedrag zichtbaar als een opslag op hun nota en dragen dit bedrag af aan Stichting TopCrop.

Loonwerk

Akkerbouwbedrijven kunnen loonwerkers inhuren voor het uitvoeren van werkzaamheden. De teler is verantwoordelijk voor het voldoen aan de eisen bij loonwerk. Dit kan worden aangetoond met een door de loonwerker verstrekte kopie van:

  • Een VKL-certificaat (vermelding op www.vkl.nl is ook voldoende);
  • Het TopCrop-certificaat voor het betreffende gewas (bij telers die ook loonwerker zijn).
  • De goedkeuring van de spuit en de spuitlicentie (indien de loonwerker alleen spuitwerkzaamheden verricht).
  • Elk ander certificaat of bewijs waarmee de eisen worden afgedekt. Het Belgische Vegaplan-certificaat (teelt/loonwerk) is door TopCrop erkend als schema dat de eisen afdoende afdekt.

Kan bovenstaande niet worden aangetoond? Dan kan de CI op kosten van het akkerbouwbedrijf een inspectie uitvoeren bij de loonwerker om alsnog vast te stellen of aan de eisen wordt voldaan.

Handzame documenten

Voor deelnemers aan TopCrop zijn er diverse documenten beschikbaar, zoals het Handboek en de Telerhandleiding inclusief de Zelfbeoordeling-checklist. Ook de in te vullen documenten zijn los beschikbaar.