Top Crop over Top Crop 1

Over TopCrop

Nederlandse akkerbouwers werken al generaties lang aan het produceren van gezond en duurzaam voedsel.

Voor afnemers en andere ketenpartijen is borging van voedsel- en voederveiligheid van groot belang. Een onafhankelijke stichting beheert hiervoor het certificeringsschema TopCrop (voorheen VVAK). Met dit schema kunnen telers een certificaat verkrijgen voor één of meer akkerbouwmatig geteelde gewassen, zoals aardappelen, suikerbieten, (industrie)groenten en granen. Dit certificaat toont aan dat de teler voldoet aan de veiligheidseisen voor voedsel en voeder. Daarnaast voldoet een deelnemer aan TopCrop aan de hoogste duurzaamheidseisen voor de primaire productie volgens het Sustainable Agricultural Initiative (SAI) Platform. TopCrop is namelijk gelijkwaardig aan het Farm Sustainability Assessment (FSA) 3.0, de internationale standaard voor duurzaamheid, op het niveau goud.

Stichting TopCrop

Het certificeringsschema TopCrop wordt beheerd door Stichting TopCrop. Daarmee zijn de onafhankelijkheid en deskundigheid geborgd. De stichting kent een bestuur, dat de stichting aanstuurt, en een College van Deskundigen (CvD) met partijen uit de sector. Vakspecialisten uit de sectoren uitgangsmateriaal, teelt, handel, verwerking en loonwerk hebben zitting in het College van Deskundigen en adviseren het bestuur over technisch inhoudelijke onderwerpen.

Deelnemers aan TopCrop worden periodiek gecontroleerd door één van de erkende certificerende instellingen.

Ruim 7.000 deelnemers

TopCrop telt meer dan 7.000 deelnemers. Het gaat om akkerbouwbedrijven die over een certificaat voor één of meer gewassen beschikken. Zij worden periodiek gecontroleerd door één van de erkende certificerende instellingen. Het Handboek en de Telerhandleiding van het betreffende teeltseizoen, inclusief de hulpdocumenten, zijn tijdens een inspectie leidend (zie documenten). Het TopCrop-certificaat is geldig tot de volgende inspectie met een maximale duur van drie jaar.

Top Crop over Top Crop 2

Verschillende gewasmodules

TopCrop kent zes verschillende gewasmodules:

  • Zetmeelaardappelen
  • Consumptieaardappelen
  • (Industrie)groenten
  • Granen, zaden en peulvruchten
  • Suikerbieten en cichorei
  • Overige (o.a. vezelhennep en maïs)

Bij sommige gewasmodules gaat het om een gewasgroep waar verschillende akkerbouwmatige teelten onder vallen. Het Handboek (bijlage D) beschrijft per gewasmodule welke gewassen dat zijn.

Duurzaamheid

Met TopCrop voldoen deelnemers aan de duurzaamheidseisen die aan producenten worden gesteld. Het certificeringsschema is gelijkwaardig aan de eisen van het Farm Sustainability Assessment (FSA) 3.0 op het hoogste niveau goud. Onafhankelijk onderzoeksbureau CLM voerde hiervoor een benchmark uit om te vergelijken en vast te leggen in hoeverre aan de gestelde duurzaamheidseisen wordt voldaan. FSA 3.0 is opgesteld door het SAI Platform (Sustainable Agricultural Initiative). Dit is een wereldwijde non-profitorganisatie dat de voedsel- en drankenindustrie ondersteunt bij de ontwikkeling van een duurzame toelevering en productie. 

Hygiënecode food/feed en GMP+

Bedrijven met het TopCrop-certificaat voldoen aan de Europese hygiëne-eisen voor voedsel en diervoeder. Deze eisen maken deel uit van de voorwaarden voor het verkrijgen van bedrijfstoeslag. Ook voldoen TopCrop-deelnemers aan de eisen die GMP+ stelt aan de teelt van voedermiddelen. TopCrop kan namelijk dienen als volledige invulling van de risicoanalyse die afnemers van diervoedergrondstoffen moeten toepassen als onderdeel van de poortwachtersprocedure van GMP+.

Internationale samenwerking

TopCrop en het Belgische Vegaplan hebben een overeenkomst tot wederzijdse erkenning gesloten. Hiermee zijn de certificaten van beide partijen onderling uitwisselbaar. Een TopCrop-deelnemer kan hierdoor zonder verdere certificeringsverplichtingen leveren aan Belgische afnemers die een Vegaplan-certificaat van hun leveranciers vragen. Omgekeerd geldt hetzelfde.

Deelnemen

Bent u als teler geïnteresseerd in deelname aan TopCrop? Op de pagina Deelnemen staat alle praktische informatie voor (potentiële) deelnemers.