Suikerbiet_gewas_1053_BOAkkerbouw

Veelgestelde vragen

Het certificeringsschema TopCrop is gelijkwaardig aan de eisen van het Farm Sustainability Assement (FSA) 3.0 van het SAI Platform op het niveau goud. Wij zetten de belangrijkste vragen en antwoorden hierover op een rij.

Het Sustainable Agricultural Initiative (SAI) of voluit het SAI Platform, opgericht in 2002, is een wereldwijde non-profitorganisatie met meer dan 170 leden. Het SAI Platform ondersteunt de voedsel- en drankenindustrie bij de ontwikkeling van een duurzame toelevering en productie. Het is een business-to-business (B2B) systeem en wordt niet vermeld op producten voor de consument.

FSA staat voor Farm Sustainability Assessment, ofwel de beoordeling van landbouwbedrijven op het aspect duurzaamheid. Het SAI Platform heeft FSA opgesteld en bestaat uit een set van duurzaamheidsvragen. Deze zijn ingedeeld in drie groepen: essential, intermediate en advanced.

Door certificeringsschema’s (zoals TopCrop) hiermee te vergelijken (ook wel benchmarken) wordt een gelijkwaardigheidsniveau bepaald. Het resultaat is de score: brons, zilver en goud.

Benchmarken is het vergelijken en vastleggen in hoeverre aan de gestelde duurzaamheidseisen (de FSA-vragen) wordt voldaan.

De benchmark is uitgevoerd door het onderzoeks- en adviesbureau CLM in Culemborg. Dit bureau is door het SAI Platform erkend.

Al generaties lang werkt de Nederlandse akkerbouw aan het optimaal benutten van de akkers door het produceren van gezond en duurzaam voedsel. Om dit aantoonbaar te maken, biedt SAI-FSA een internationale standaard voor duurzaamheid. Doordat het certificeringsschema TopCrop gewaardeerd is op niveau goud kunnen deelnemende akkerbouwers aantonen dat zij duurzaam telen. Ook voorkomen zij dubbele inspecties.

Voor verwerkers van Nederlandse akkerbouwproducten is een benchmark met FSA belangrijk voor de verkoop van hun producten aan hun klanten. Met de score van goud op de benchmark kunnen zij hun producten beter tot waarde brengen in de markt.

Het certificeringsschema TopCrop wordt gecombineerd met de Nederlandse en EU-wetgeving. Dit geeft voor TopCrop hoge scores.

Bij TopCrop in combinatie met Nederlandse wetgeving is 100% van de vragen gebord in de categorieën 'essential' en 'intermediate'. In de categorie 'advanced' is 76% van de vragen geborgd.

Bij TopCrop in combinatie met Nederlandse én EU-wetgeving is 100% van de vragen gebord in de categorieën 'essential' en 'intermediate'. In de categorie 'advanced' is zelfs 91% van de vragen geborgd.

In beide gevallen is het resultaat van de benchemark dat TopCrop gelijkwaardig is aan het niveau goud. Ook voldoet TopCrop aan gelijkwaardig niveau goud in combinatie met Duitse en EU-wetgeving. Dit is belangrijk voor de meer dan 100 Duitse telers die TopCrop gecertificeerd zijn.

Alle telers die in 2023 of daarna meedoen met TopCrop voldoen automatisch aan FSA 3.0 gelijkwaardig niveau goud.

De afnemers van akkerbouwmatig geteelde producten bepalen waaraan voldaan moet worden. Het merendeel heeft aangegeven te vragen naar FSA 3.0 goud. Naast TopCrop accepteren de meeste afnemers ook certificaten van QS (het Duitse Qualität & Sicherheit), GlobalGAP en het Belgische Vegaplan. QS en Vegaplan voldoen in combinatie met nationale wetgeving aan FSA 3.0 goud. Dit geldt ook voor GlobalGAP indien het gecombineerd wordt met GGFSA (GlobalGAP FSA).

Voldoen aan FSA (brons, zilver of goud) is vooral in Noordwest-Europa belangrijk, waardoor het ook een onderwerp is in de ons omringende landen en nationale schema’s.

Voldoen aan FSA (brons, zilver of goud) is vooral in Noordwest-Europa belangrijk, waardoor het ook een onderwerp is in de ons omringende landen en nationale schema’s.

Bij vragen kan de teler contact opnemen met de certificerende instelling (CI). De contactgegevens zijn te vinden op de pagina Deelnemen.